W Krakowie wszedł w życie zakaz palenia węglem i drewnem
Z dniem 1 września w Krakowie – jako pierwszym mieście w Polsce – wszedł w życie zakaz palenia węglem i drewnem. Krakowski magistrat zapewnia, że w kolejnych miesiącach strażnicy miejscy oraz urzędnicy przeprowadzą ponad 4,5 tys. kontroli. Za niezastosowanie się do zakazu grożą kary finansowe.
Przepisy obowiązujące w Krakowie od początku tego miesiąca oznaczają brak możliwości palenia węglem i drewnem – w tym także w kominkach.
W instalacjach spalania paliw dopuszczone będzie stosowanie wyłącznie gazu ziemnego wysokometanowego lub zaazotowanego (w tym skroplonego gazu ziemnego), propan-butanu, biogazu rolniczego lub innego rodzaju gazu palnego oraz lekkiego oleju opałowego.
Nowe przepisy oznaczają ponadto brak możliwości użytkowania posadowionych na stałe ciężkich grilli ogrodowych, np. murowanych, związanych z podłożem na stałe lub ciężkich grilli działających niezmiennie w jednym miejscu.
Jak wskazuje Urząd Miasta Krakowa, będzie można stosować przenośne, lekkie grille, ruszty, rożna, z których korzysta się sezonowo, okazjonalnie, ponieważ w rozumieniu przepisów nie są one „instalacją”. Te kwestie regulowane są przez zapisy uchwały Sejmiku Województwa Małopolskiego oraz ustawy Prawo Ochrony Środowiska
Ponadto przepisy obowiązujące od wczoraj w stolicy Małopolski oznaczają brak możliwości eksploatowania instalacji energetycznych, zainstalowanych w szklarniach, z wyjątkiem instalacji objętych obowiązkiem zgłoszenia lub pozwolenia na emisje.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia, nie są objęte zgłoszeniem (a więc muszą dostosować się do zakazu uchwały antysmogowej): instalacje energetyczne o mocy do 1 MW, instalacje inne niż energetyczne o mocy do 0,5 MW, instalacje do suszenia owoców, warzyw, zboża, innych płodów rolnych lub leśnych w ilości do 50 Mg, instalacje do przechowywania owoców, warzyw, zboża innych płodów rolnych lub leśnych – w ilości do 50 Mg, a także instalacje do chowu lub hodowli zwierząt niezaliczonych do przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko.
Paleniska, które działają sezonowo w punktach przenośnej gastronomii i nie są urządzeniem stacjonarnym, będzie można stosować nadal. Natomiast urządzenia działające w punktach gastronomicznych przez cały rok, funkcjonujące niezmiennie w tym samym miejscu oraz urządzenia posadowione na stałe, jak np. ciężkie grille ogrodowe, co do zasady mają zostać wyłączone z użytkowania.
Jak informuje Urząd Miasta Krakowa, w przypadku stwierdzenia wykroczenia kontrole mogą zakończyć się pouczeniem, mandatem karnym od 20 zł do 500 zł, a w przypadku odmowy przyjęcia mandatu – złożeniem wniosku do sądu o ukaranie. Wówczas grzywna może wynieść nawet do 5 tys. zł.
Krakowski magistrat zaznacza, że każda sprawa rozpatrywana będzie indywidualnie w zależności od problemu. Przy podejmowaniu decyzji o wysokości mandatu analizowane i brane pod uwagę będą wszystkie aspekty – socjalne, prawne, techniczne i inne.
Od 1995 r. w Krakowie zlikwidowano ponad 45 tys. palenisk węglowych, z czego w latach 2012–2019 likwidacji uległo 25 tys. palenisk.
Według szacunków władz miasta, obecnie w Krakowie jest jeszcze ok. 4 tys. pieców, a wśród przyczyn ich nieusunięcia magistrat wylicza problemy społeczno-socjalne, finansowe, zły stan techniczny budynków, nieprzeprowadzone postępowanie spadkowe, brak zgody współwłaściciela nieruchomości, nieuregulowany stan prawny nieruchomości, budynki do wyburzenia pod inwestycje, a także inne przyczyny, w tym brak zainteresowania – do tej grupy można zaliczyć według władz miasta właścicieli około tysiąca budynków.
Jednocześnie Urząd Miasta Krakowa zapewnia, że od początku tego miesiąca w ramach szeroko pojętego systemu wsparcia, prowadzony będzie nadzór nad problematycznymi gospodarstwami, a z uwagi na występujące różne bariery każda sprawa rozpatrywana będzie indywidualnie, w zależności od okoliczności i uwarunkowań.
Do kontroli uchwały antysmogowej ma zostać włączony specjalistyczny sprzęt pomiarowy, obsługiwany przez strażników przeszkolonych w zakresie wykrywania zanieczyszczeń. W jego skład mają wejść m.in. monitor pyłu zawieszonego, kamera termowizyjna, a także dron, który będzie latał nad miastem w sezonie grzewczym. W prowadzonych kontrolach planowane jest również wykorzystanie dronów w ramach zleceń dla firm zewnętrznych.
redakcja@gramwzielone.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy Gramwzielone.pl Sp. z o.o.