Komisja Europejska: przez biopaliwa drożeje żywność
Unijni urzędnicy chcą obniżyć obowiązkowy udział biokomponentów w paliwach{więcej}, ponieważ doszli do wniosku, że zwiększanie minimalnego udziału biomomponentów w paliwach wpływa na wzrost cen żywności.
Zgodnie z planami Brukseli, do 2020 roku udział biokomponentów w paliwach na terenie Unii Europejskiej miał wynosić 10%. Nowe propozycje Komisji Europesjkiej zakładają wycofanie się z tych planów i zmniejszenie obowiązkowego udziału biokomponentów do 5%.
Plany Komisji Europejskiej zakładają wycofanie się ze wsparcia dla biopaliw pierwszej generacji, czyli wytwarzanych z roślin stosowanych także przez przemysł spożywczy, ale Bruksela chce wspierać badania i rozwój nad biopaliwami drugiej generacji wytwarzanymi z roślin niejadalnych i odpadów.
Oprócz negatywnego wpływu na ceny energii Bruksela podreśla, że stosowanie biopaliw nie wpływa korzystnie na klimat – na skutek wycinaniu lasów deszczowych w celu przeznaczania uzyskanych w ten sposób terenów pod uprawy roślin energetycznych.
– Trudno się zgodzić z zarzutami, że biopaliwa podbijają ceny żywności, bo przeznacza się na to 2 do 3 proc. upraw na świecie. Prawdziwe są natomiast doniesienia o wycinaniu lasów deszczowych i z tym trzeba coś zrobić – komentuje na łamach Gazety Wyborczej Adam Stępień, dyrektor Krajowej Izby Biopaliw.
Obecnie minimalny udział biokomponentów w paliwach stosowanych w Polsce musi wynosić przynajmniej 6,65%. Aktualna średnia w Unii Europejskiej to natomiast 4,5%. Szacuje się, że europejska branża biopaliwowa generuje roczne obroty na poziomie 17 mld euro.
gramwzielone.pl