Polscy producenci rzepaku stracą na zmianach struktury biopaliw w Unii?

Polscy producenci rzepaku stracą na zmianach struktury biopaliw w Unii?
menu4340, flickr cc-by-2.0

{więcej}Najnowsze propozycje Brukseli zakładają zwiększenie wykorzystania biopaliw drugiej generacji przy jednoczesnym zmniejszeniu produkcji biopaliw pierwszej generacji. – Jedna decyzja KE ograniczająca ilość biopaliw może spowodować szereg konsekwencji, o których się w tej chwili nie myśli – alarmuje cytowany przez PAP Prasową Lech Kempczyński z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju. 

Biopaliwa drugiej generacji – w przeciwieństwie do biopaliw pierwszej generacji wytwarzanych z surowców rolnych – są produkowane z surowców celulozowych jak glony, odpady tartaczne czy trawy, a także z odpadów komunalnych czy poubojowych. To właśnie biopaliwa bazujące na wykorzystaniu tych składników chce promować Komisja Europejska, a także Parlament Europejski. 

REKLAMA

Niedawno Komitet ds. środowiska Parlamentu Europejskiego poparł propozycję zmniejszenia roli biopaliw pierwszej generacji w minimalnym udziale biopaliw w paliwach wykorzystywanych na terenie Unii Europejskiej do 2020 r. Zgodnie z procedowaną w UE propozycją, udział biopaliw w paliwach ma wynieść do końca obecnej dekady 10%, ale udział biopaliw pierwszej generacji ma zostać zmniejszony do 5,5%. 

REKLAMA

Jak tłumaczy cytowany przez Polską Agencję Prasową Lech Kempczyński z Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, na zmianach mogą stracić m.in. polscy producenci rzepaku. Obecnie stosunek rzepaku produkowanego na cele spożywcze do wytwarzanego na cele przemysłowe w Unii Europejskiej wynosi 30:70, podczas gdy w naszym kraju jest to 40:60. W Polsce na cele spożywcze zużywa się ok. 1-1,1, mln ton, a reszta jest przerabiana na estry. Przedstawiciel Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju podkreśla, że rzepak jest uprawą strukturotwórczą, która jest niezbędna jako płodozmian przy produkcji zbóż. Dlatego zmniejszenie areału upraw rzepaku na skutek mniejszego popytu może mieć negatwyne skutki dla naszego rolnictwa. 

Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju argumentuje też, że zmniejszenie produkcji rzepaku w naszym kraju na skutek mniejszego zapotrzebowania generowanego na ten surowiec przez branżę paliwową może przyczynić się do zmniejszenia produkcji tzw. śrutwy rzepakowej wykorzystywanej do karmienia zwierząt, co może prowadzić do niedoborów paszy. 
gramwzielone.pl