Arkadiusz Siwko po miesiącu traci stanowisko prezesa Energi

Arkadiusz Siwko. Fot. Energa

Rada nadzorcza państwowego koncernu energetycznego dzisiaj odwołała Arkadiusza Siwko z funkcji prezesa zarządu. Pełnił tę funkcję niecały miesiąc, od 2 lipca br.

W komunikacie nie podano przyczyn odwołania Arkadiusza Siwko z funkcji prezesa Energa SA. Wiadomo natomiast, że nie otrzyma odprawy, ale nie obowiązuje go też zakaz konkurencji.

Arkadiusz Siwko zaliczył do swoich priorytetów na stanowisku prezesa Energi „utrzymanie systemu bezpieczeństwa energetycznego kraju, rozwój odnawialnych źródeł energii oraz dywersyfikację wytwarzania”.

REKLAMA

– Chcę, by Energa w pełni realizowała zadania wpisane w Plan Odpowiedzialnego Rozwoju, by zgodnie ze wskazaniem premiera Mateusza Morawieckiego była ważnym kołem zamachowym naszej gospodarki i filarem bezpieczeństwa energetycznego kraju – zapewniał jeszcze kilka dni temu b. prezes Energi.

Wcześniej Arkadiusz Siwko pełnił m.in. funkcję prezesa Polskiej Grupy Zbrojeniowej w okresie od grudnia 2015 r. do lutego 2017 r.

Wiceprezesem spółki ds. operacyjnych pozostaje Alicja Klimiuk, która od lutego br. pełniła funkcję p.o. prezesa Energi, po tym jak z kierowania Energą zrezygnował Daniel Obajtek, który zgodził się na objęcie funkcji prezesa zarządu w PKN Orlen.

REKLAMA

Daniel Obajtek pełnił funkcję prezesa Energi od marca 2017 r. Wcześniej, przez trzy miesiące, funkcję p.o. prezesa Energi pełnił Jacek Kościelniak, który obecnie pozostaje wiceprezesem spółki ds. finansowych.

Przed Jackiem Kościelniakiem Energą kierował Dariusz Kaśków, który objął tą funkcję na początku 2016 r., po wyborach parlamentarnych wygranych przez PiS.

Trzecim wiceprezesem Energi, ds. korporacyjnych, pozostaje Grzegorz Ksepko.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

red. gramwzielone.pl  /  redakcja@gramwzielone.pl

© Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy Gramwzielone.pl Sp. z o.o.